Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Edwin Brouwer - Zaterdag 5 Augustus 2023

  Het afmeren of vastleggen van je boot

  Het correct aanmeren van een boot is van groot belang wanneer je boot niet in gebruik is. Dit voorkomt beschadigingen en voorkomt dat de boot kan wegdrijven bij slecht aanmeren. Om verwarring tussen termen te voorkomen, zullen we hier het verschil tussen "aanmeren" en "afmeren" verduidelijken.

  Aanmeren wordt gebruikt om te verwijzen naar het vastleggen van de boot aan de steiger of kade, waarbij landvasten of aanmeerlijnen worden gebruikt. Afmeren is een term die soms door mensen wordt gebruikt als synoniem voor aanmeren, maar kan in sommige gevallen ook verwijzen naar het losmaken van de boot van de aanlegplaats.

  Landvasten zijn de touwen die worden gebruikt om de boot aan de steiger of kade te bevestigen. Deze worden ook wel aanmeerlijnen genoemd en worden meestal aan de voor- en achterzijde van de boot bevestigd, maar extra landvasten kunnen ook worden gebruikt.

  Bolders zijn vaste onderdelen op zowel de steiger als de boot. Ze worden gebruikt om de landvasten aan te bevestigen, waardoor het vastleggen van de boot gemakkelijker wordt.

  Het aanmeren van de boot gebeurt als volgt: nader de steiger rustig en laat de stootwillen al overboord hangen. Probeer de achterkant van de boot op één lijn te leggen met een bolder en zorg ervoor dat het schip evenwijdig aan de steiger of kade ligt. Bevestig eerst de landvast aan de achterzijde (achtertros) aan de bolder. Neem altijd dubbele landvasten. Ga vervolgens langzaam vooruit, zodat de boot optimaal evenwijdig aan de steiger komt te liggen. Bevestig nu de landvast aan de voorzijde aan een van de bolders. Maak ten slotte de boot vast met twee springen om overmatige beweging van het schip te voorkomen.

  Wanneer je niet in de buurt bent van de wal en de boot toch moet worden vastgelegd, kun je ervoor kiezen om te ankeren. Een anker wordt gebruikt om zich in de bodem te graven en voorkomt voortdrijven zonder voortstuwing. Zoek een geschikte plek waar het anker de bodem kan bereiken en zorg ervoor dat het schip stil ligt voordat je ankert.

  News & updates

  Recente artikelen

  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »